31 Ocak 2014

...


yargılamak ne kadar da kolay...

Genc bir cift, yeni bir mahalledeki yeni evlerine taşınmıslar. Sabah kahvaltı yaparlarken, komsu da camasirlari asiyormus. Kadin kocasina ' Bak, camasirlari yeterince temiz degil, camasir yikamayi bilmiyor, belki de dogru sabunu kullanmiyor.' demis. Kocasi ona bakmıs, hicbir sey soylememis, kahvaltisina devam etmis.Kad...in, komsusunun camasir astigini gordugu her sabah ayni yorumu yapmaya devam etmis.

Bir ay kadar sonra, bir sabah, komsusunun camasirlarinin tertemiz oldugunu goren kadın cok sasirmis 'Bak' demis kocasina ' Camasir yikamayi ogrendi sonunda, merak ediyorum, kim ogretti acaba ?

''Ben bu sabah biraz erken kalkip penceremizi sildim' diye cevap vermis kocasi.

Hayatta da boyle degil midir ?Baskalarini izlerken gorduklerimiz, baktigimiz pencerenin ne kadar temiz olduguna baglidir. 

Birini elestirmeden ve hemen yargilamaya davranmadan once zihin durumumuza bakmak ve 'iyi' olani gormeye hazir olup olmadigimizi farketmek guzel bir fikir olabilir...

KAPALI KAPILAR VAR HAYATIMIZDA...

Kapalı kapılar var hayatımızda… 
Nicedir açmadığımız, bilerek kapattığımız, üstüne kör bir kilit 
vurduğumuz kapılar… 
Bazen açmaya korktuğumuz, bazen ardındakilerle yüzleşmekten 
çekindiğimiz kapılar… 
Eski bir dostluk bazen, eskiden yapıp ettiklerimiz bazen… 
Eski “biz”, eskimeyen izlerimiz. 
Kapıların ardında kalan... Hayatımızda...n uzak durmasını 
istediklerimiz. 
Cesaretimizdir bu bazen, bazen yenilgimiz. Bazen hayretimiz, bazen 
isteklerimiz. 
Ne çok kapıyı kapattık dostlar, ne çok kapı kapandı yüzümüze... 
Nasıl kapılar açıldı, kapattıklarımızın yerine… 
Masumiyeti, insafı kapatan insanlar gördüm, üzerlerine kör bir 
kilit taktıklarını... Anahtarlarını da dipsiz kuyuya attıklarını... 
Nice erdemin üzerine kapatılan kapıların yerine, ardına kadar 
zevk-ü sefanın ışıltılı kapılarının açıldığına şahit oldu bu yeryüzü… 
Kendisini sevenlerin üzerine kapılar çarptı yeryüzünde kimileri... 
Kimileri kendini gelip geçici “dünya” ya kapattı… 
Dünya, sadece kendisi için yaşayanlara en büyük kapalı kapı oldu.
Kapattık bazı kapıları dostlar! Kör bir kilit 
vurduk üzerlerine… 
Şimdi açılırlar mı yeniden, en tılsımlı sözleri söylesek? 
Yahut yeni kapılar açsak, kaybettiklerimizin peşine düşsek… 
Kör kilitli kapıları açmak gerek dostlar! Biraz cesaret gerek 
belki… 
Gerçeklerle yüzleşmeye cesaret, gerçekleri kabullenmeye cesaret... 
Ve gayret ve gayret!
Alıntı
Sevgiyle çaldığınız tüm kapıların ardına dek açılması dileğiyle…

29 Ocak 2014

SOĞAN SUYUNUN FAYDALARI...


İşte soğan suyunun faydaları:

* Kış aylarında bol bol tüketilmesi soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, boğaz ağrısı gibi hastalıklara karşı korumakla beraber, bu hastalıkların iyileşmesine de yardımcı olur. Balgam söktürücü özelliğine de sahiptir. Bal ile karıştırılarak da içilebilir.

* Soğan suyunda bulunan bileşenlerin bronşital astım krizlerine de faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

* Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve kalbin güçlenmesine yardımcı olur.

* Kanser (kolon, böbrek, gırtlak, göğüs, prostat, yumurtalık kanserleri), kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Vücuttaki tümörlerin büyümesine de engel olur.

* Kan pıhtılaşmasını düzenler, kansızlığa karşı da etkilidir.

* Kan şekeri ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

* Damar tıkanıklıkları ve dolaşım bozukluklarını giderir.

* Bağırsakları çalıştırır ve temizler. Vücutta toplanan ödemin atılmasını sağlar.

* İştah açıcı özelliğe sahiptir.

Soğan suyunun hazırlanışı:

* Soğan rendelenerek suyu süzülebilir.

* 100 gram soğan, 200 gram su ile 10 dakika kaynatılarak da soğan suyu elde edilebilir.

28 Ocak 2014

CANIM KEDİM...

masanın üstüne yayılmış keyif yapıyoruz......

Mevlana'ya sormuşlar

Mevlana'ya sormuşlar "sevgili" nasıl olmalı diye...

Sevilecek biri olmadığı zamanlarda bile seni sevmeli
Sarılacak biri olmadığı zamanlarda bile sana sarılmalı
DAYANILMAZ OLDUĞUN ZAMANLARDA BİLE SANA DAYANMALI!!
Sevgili dediğin fanatik olmalı
Bütün dünya seni üzdüğünde sana moral vermeli
Güzel haberler aldığında seninle oynamalı
Ve ağladığında seninle ağlamalı...
Ama hepsinden daha çok;
Sevgili matematiksel olmalı;
Sevgili çarpmalı,
Sevgili bölmeli,
Geçmişi çıkarmalı,
Yarınını toplamalı,
Kalbinin derinliklerinde ihtiyacı hesaplamalı
Ve her zaman
Bütün parçalardan daha büyük olmalı...
İşi bitince seni bir tarafa atmamalı...

TUZLU SAÇ ÖRGÜ PASTA

  • YAPILIŞI  :

  • 250 gr yumuşak margarin

  • 1 çay bardağı sıvıyan

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 2 yumurta (birisi çırpılıp  hamurun üstüne sürülecek)

  • 1 paket kabartma tozu,tuz varsa mahlep
  • alabildiği kadar un (kulak memesi yumuşaklığında)
hepsi karıştırılır yumuşak hamur elde edilir  küçük parçalar alınır istenilen şekil verilir,üstüne yumurta sarısı sürülür en üstede çörek otu,susam yada benimki gibi haşhaş serpilir.

Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üstü kızarana kadar pişirilir.


ROKA SALATASI

iyice yıkanmış ve rokayı ve domatesleri doğruyoruz
haşlanmış mısır.
sos için:
bir kasede 1 tane limon,rendelenmiş 3-4 diş sarımsak,zeytinyağ ve tuz karıştırılır..salatanın üstüne gezdirilir.
ben sosa nar ekşiside koyuyorum çok güzel oluyor.
BU TARİF İÇİN KIZIMA ÇOK TEŞEKKÜRLER...

KAHVELİ KURABİYE


MALZEMELER



2 yumurta

125 gr. margarin veya tereyağ (yumuşak)

4 yemek kaşığı pudra şekeri

2    "            "        granül kahve

3-4  "           "        dövülmüş ceviz veya fındık

1 paket kabartma tozu

yaklaşık 2,5-3 su bardağı kadar un

YAPILIŞI:


Yumurta,şeker ve yağ karıştırılır.Kahve,kabartma tozu,un katılır.

Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur hazırlanır.

Yuvarlaklar yapılıp,toz şekerine bulanır.


Az yağlanmış tepsiye dizilir.

Ön ısıtma yapılmış fırında 200 derecede pişirilir..

MERCİMEK KÖFTESİ

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • kuru soğan,yeşil soğan maydanoz
  • kimyon,tuz,karabiber,kırmızı toz ve istenirse pul biber
  • 3 yemek kaşığı salça 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
mercimeğe 3 su bardağı su konur ve tencerede su çekinceye kadar haşlanır.,içine bulgur konur tencerenin kapağı kapayılır yarım saat kadar beklenir.
tavaya sıvıyağ konur 1 büyük kuru soğan rendelenir rengi pembeleşene kadar kavrulur  içine tuz,ve salça eklenir.
biraz daha kavrulur haşlanmış mercimeğin ve bulgurun içine dökülür ,yeşil soğan,maydanoz ve baharatlar ilave edilip hepsi yoğrulur ve şekil verilir..afiyet olsun

27 Ocak 2014

MEKSİKA FASULYESİ SALATASI

malzemeler:
meksika fasulyesi (konserve)
kornişon turşu
dereotu
maydanoz
közlenmiş kırmızı biber
zeytinyağ
limon,tuz,narekşisi
yapılışı:
konserve fasulyeyi açıp yıkayıp  süzelim içine  ince doğranmış dereotu,maydanoz,tursu ve biberi(mısırda ekleyebilirsiniz) ekleyip karıştıralım üzerine yağını,nar ekşisi ve limonu gezdirelim...buzdolabında biraz dinlendirip servis yapalım..afiyet olsun......

ELMALI PEKMEZLİ PAY


5 elma kabuğu soyulup çekirdek kısmı çıkarılacak,
elmalar  halkalar halinde doğranacak  
.pay yapılacak tepside
3 yemek kaşığı tereyağı eritilir.
elmalar dizilir ortasına ceviz konur,
üzerine 2 çay bardağı pekmez dökülür ve tarçın serpilir

ayrıca bir yerde kek yapılır
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı toz şeker
1 paket kabartma tozu
karıştırılıp elmaları üstüne dökülür
170 derecede 35 dk kadar pişirilir soğuyunca servis tabağına ters çevrilir.

ROKOKO PASTA

2 YUMURTA
1 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 PAKET KREM ŞANTİ
1,5 PAKET POTİBOR BÜSKÜVİ(24+12)
100 GR FINDIK
1 MUZ(DÖRDE BÖL FINDIK KADAR BÖL)
YUMURTA ŞEKERLE ÇIRPILIR,ÖNCEDEN HAZIRLANAN KREM ŞANTİ İLE KARIŞTIRILIR
UFAK UFAK DOĞRANMIŞ BÜSKÜVİ VE FINDIK İLE KARIŞTIRILIR.FOLYO İLE KAPLANMIŞ KALIBA DÖKÜLÜR.BUZLUKTA BEKLETİLİR.SERVİSTEN 1 SAAT ÖNCE ÇIKARILIR ,ÜSTÜ ÇİKOLATA SOSU İLE SÜSLENİR...

İRMİKLİ ÇİKOLATA SOSLU PASTA


TARİFİ...
1 kilo süt
8 yemek kaşığı irmik,9 yemek kaşığı toz şeker,1 yumurta,1 yemek kaşığı margarin,
bütün malzemeler katıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir.ıslatılmış kalıba konur buz dolabında 2-3 saat bekletilir.sonra servis tabağına ters çevrilip üzerine dr.ötker çikolata sosu  hazırlanıp dökülür ben arasına da ceviz koyarım.afiyet olsun.

21 Ocak 2014

Unutmayın ki yaşam, aldığımız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür



‎''Zorunlu olmayan sayıları çöpe atın: yaş, kilo, boy. Doktorunuz düşünsün onları. Bunun için ücret alıyor sizden. Sadece neşeli arkadaşlarınız olsun. Suratsızlar, negatifler sizi aşağı çeker. Öğrenmeyi sürdürün: Bilgisayar, el sanatları, bahçecilik, ne olursa. Beyniniz atıl kalmasın. Atıl kafa, iblisin tezgahıdır. İblisin adı da, “alzheimer”dır. Küçük şeylerden zevk almaya bakın. Sık sık, uzun uzun, vargücünüzle gülün. Soluksuz kalıncaya kadar gülün. Gözyaşları olacaktır. Katlanın, yas tutun, başka yaşantılara geçin. Sevdiklerinizle doldurun çevrenizi; aile, kedi, köpek, kuş, balık, yadigarlar, müzik, bitkiler, hobiler, ne olursa. Eviniz sığınağınızdır. Tadını çıkartın. Sağlığınızın kıymetini bilin. İyiyse üstüne titreyin. Bozuksa düzeltin. Siz kendiniz düzeltemiyorsanız yardım sağlayın. Vicdan azabından uzak durun. Çarşı pazarda gezin, komşu illerde ya da dış ülkelerde dolaşın; ama sakın suçluluk, pişmanlık duygusuna yönelmeyin. Sevdiğiniz insanlara onları sevdiğinizi söyleyin, hissettirin her fırsatta. Unutmayın ki yaşam, aldığımız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür.'' George Carlin ...

ANLATIMLI BEBEK YELEĞİ






bu yeleği yıllar önce oğluma bir arkadaşım örmüştü çok severim çocukla birlikte büyüyen bir yelek yani yıkandıkça kendini bırakır.o günden beri hep elimde başlamışı vardırrenk renk ördüm.gerekli olunca  hemen götürüveririm.

4 numara şişle

80 ilmek başlıyosunuz haroşo 3 sıra (bir tarafına düğme deliği unutmayın)

3 sıra sonra( 6 haraşo iki kenarda)düzlerde artırarak 1 ters 1 düz lastik örüyorsunuz

.sayı 120 olacak sonra yalancı selanik yapıyosunuz(düzlerin v kısmına batarak )7 sıra olunca

3 sıraharaşo 

6 haroşo selanik kısmına gelince  artırarak sayıyı 184 yapıyosunuz

7 sıra örüyasunuz 3 sıra haraşo
 
6 lastik 23 ön-42 kol-42 arka-42 kol-23 ön-6 lastik olacak şekilde 

42 kolları kesiyoruz 

diğerlerini örüyoruz sonra devam 7 selanik 3 haroşo istenilen boyda örüyoruz...

MAYONEZLİ SOĞANLI PATATES

7-8 patates haşlanır küçük doğranır
3 orta boy kurusoğan ay şeklinde kesilir tuzla ovulur,yıkanır ve süzülür
patatese; tuz , karabiber 
3 yemek kaşığı mayonez eklenir.karıştırılır

19 Ocak 2014

SİYAH TURP VE BAL'IN BULUŞMASIYLA ÖKSÜRÜĞE SON

KARA TURP: İçerisinde yüksek oranda iyot vardır,bu iyot da 
=Öksürüğe iyi gelici kısmına yardımcı olur..
=Kansere karşı koruyucudur...
=Romatizma ve damar sertliğine birebir iyi gelir...
=Kara turpu çiğnemek dişlerinizi güçlendirir...
=Kanı zehirlerden temizler...
=İdrar söktürür...
=Isıtıcı olduğu için boğaz hastalıklarına karşı şifalı bir ilaçtır...
=Astımlıların solunumunu düzene sokar...
=Kan yapar...
1 Turp'u 2 defa kullanabilirsiniz.. İşleminiz bitince de turp'u atmayın salata yapın..
Ben hakiki deli balı ile yaptım.. Siz güvendiğiniz herhangi bir bal ile yapabilirsiniz.(alıntı)

Benim yaramaz kedim

Sümbüllerimm......

18 Ocak 2014

ÜZÜMLÜ HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE


  •  2 yumurta(birinin akı üstüne sürülecek)
  • 250 gr erimiş margarin
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un
  • bol miktarda kuru üzüm ve üstü için hindistancevizi
            YAPILIŞI  :malzemeler yoğurulur ceviz büyüklüğünde alınır içine üzüm konur kapatılıp yuvarlanır,önce yumurta akına sonra hindistan cevizine batırılır.önceden ısıtılmış fırına konur,pembeleşince çıkarılır...afiyetle yenir

HAYAT DEDİĞİN BİR ÇAY


Bir bardak Çay deyip geçmeyin 
Aslında birçok gerçegi gösterir hayatımızdan bir kesittir.
İsterseniz başlayalım
Çayın Alt Demliği 
"KAYNANADIR"
Sürekli Kaynar Durur. 
Hatta: Dikkat edilmezse TAŞABİLİR
Üst demlik 
" GELİNDİR" 
Alt demlik kaynadıkça onunda Hareketi artar.
Ama Zamanla da Olgunlaşır ve Demlenir.... ...
" DAMAT “ ise
BARDAKTIR
Her iki Çaydanlıktanda da 
Yeterince Nasibini Alır.
Biraz Kaynana Doldurur onu; 
Birazda Gelin...
Denge Unsurudur.
Açık yada Demli çayın Hoşa gitmemesi
Bundandır.... .
"ÇOCUKLAR" 
ÇAYIN ŞEKERİDİR.
Tat verir.
Çok Şeker 
Çayın Lezzetini Bozar.
Şekersiz Çaya alışanlara ise
Bir tanesi bile... 
Fazla Gelir.....
"GÖRÜMCE" ise
ÇAY KAŞIĞI “ dır.
Arada Bir gelir; Karıştırıp Gider....
"KAYINPEDERE GELİNCE" oda 
ÇAY TABAĞI "dır. 
Çayın Demine, Suyuna Karışmaz;
Bir Kenarda Lök Gibi Oturur.
Sadece Dökülenleri Toplar ve
Çevreye zarar vermesini engeller.
Ancak; Ara sıra boşaltılması gerekir,
Yoksa Taşıp Herşeyi Berbat edebilir.
"ÇAY SÜZGECİ" 
Ailenin Sahip olduğu Değerlerdir.
Aileyi Dış Müdahalelerden Korur.
Delikler Büyük olursa ! 
Çayın Tadı Kaçar.
Suyu Isıtan "ATEŞ" ise
HOŞGÖRÜDÜR...O 
Olmadan Çayda Olmaz.
KISACASI 
Bir bardak çay ailedir
Ve ağız tadıyla içilen bir bardak  çayın
Üstüne yoktur

bana yıllar önce 57 yaşında ölen ve çayı çok seven annemi hatırlattı 28 eylülde annem öleli 14 yıl oldu .CANIM ANNEM SENİ ÇOK SEVİYORUM.VE DE..ÇOK ÖZLEDİM...ÇOKKK ERKEN OLDU GİDİŞİN....