14 Mart 2015

Cevizli zeytinli açma

Malzemeler: 
100 gr. yumuşak margarin 
1 çay baradğı sıvıyağ 
1 su bardağı ılık süt 
1 su bardağı ılık su 
1 paket yaş maya 
1 yumurta ( sarısı üzeri için ) 
1 tatlı kaşığı şeker ve tuz 
Aldığı kadar un 

İçi için:

50 gr kadar yumuşak tereyağ
İri kıyılmış ceviz
Zeytin ya da zeytin ezmesi


Yapılışı: 

Yoğurma kabına ılık süt,ılık su ve sıvıyağı alıp,karıştırın. 
Mayayı ilave edip,üzerine 1 tatlı kaşığı şekeri dökün ve karıştırın. 5-10 dakika mayanın kabarması için bekletin. 
100 gr. yumuşak margarini, 1 yumurta akını ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip, karıştırın. 
Üzerine azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.1 saat mayalandırın. 
Mayalanan hamuru eşit olarak 6 bezeye ayırın. 
Bezeleri açmak için; 50 gr. yumuşak margarin kullanılacak.İlk bezeyi elinize biraz yumuşak margarin alıp, büyük boy yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde elinizle açın. 

İç malzemesi için;

 Bir kaseye sıvıyağ döküp,içine ceviz ve zeytin ya da zeytin ezmesi ekleyip,karıştırın. ceviz ve zeytini ayrı ayrıda kullanabilirsiniz. Yada istediğiniz herhangi bir iç malzeme kullanabilirsiniz. 
Açtığınız hamura bu karışımdan her yerine gelecek şekilde sürün.
İkinci bezeyide aynı şekilde yufka açın ve diğer açtığınız yufkanın üzerine kapatıp, yine iç malzeme koyun. 
Rulo şeklinde sardığınız yufkayı eşit olarak 6 parçaya kesin ve elinizle biraz uzatıp, her iki ucundan ters yönlere doğru döndererek simit şekli verin yada kendi etrafında döndürün. 
Kalan tüm bezelere aynı işlemleri uygulayın. 
Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış tepsiye açmaları dizin. Toplam 18 adet açmamız oldu. 
Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve yarım saat tepside mayalandırın. 
175-180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. 
Pişen açmalarınızı sıcacık çay ve kahvaltılık eşliğinde afiyetle yeyin.


16 yorum:

  1. Mayalı hamurla çalışmak zor sanıyordum ama belli bir deneyim kazanınca kolay ve zevkli olduğunu gördüm. Sizin tarif de çok lezzetli görünüyor. Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Cevizi de zeytini de çok severim. Bir de poğaçada birleşmişler..:) Ne de güzel olmuştur. Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Açmayı pazar sabahları yemeyi çok seviyorum. Keşke bir yapan olsa da yesem :)

    YanıtlaSil
  4. ELalerime sağlık ben çok severim

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık.
    Zeytinli açma benim her zaman favorimdir.
    Afiyetler olsun.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Açmalar bir harika görünüyor .Yapmayalı belki üç beş sene oldu.Ellerine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık,afiyet olsun

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar. Zeytinli açmayı çok severim.

    YanıtlaSil
  9. kıyır kıyır sıcacık yenmezmi ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık yarın pazar kahvaltısında yapacağım ...

    YanıtlaSil
  11. elinize sağlık açmanın her hali boş olanı ble güzel oluyor

    YanıtlaSil
  12. Enfes görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de deneyeceğim ilk fırsatta :)
    Sevgiler.. ♥
    bakimliginepig.blogspot.com

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık zeytinli poğacalarada açmalarada bayılırım...

    YanıtlaSil
  14. bu zeytinli cevizli içi denemek farz oldu artık. ellerinize sağlık. Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  15. ellerinize sağlık çok sık yaptıklarımdan çok ta severim..

    YanıtlaSil
  16. Bayıldım tam kararında kabarmışlar. Şahane ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazarmısınız...tşk