Malzemeler:
100 gr. yumuşak margarin
1 çay baradğı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 yumurta ( sarısı üzeri için )
1 tatlı kaşığı şeker ve tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
50 gr kadar yumuşak tereyağ
İri kıyılmış ceviz
Zeytin ya da zeytin ezmesi
Yapılışı:
Yoğurma kabına ılık süt,ılık su ve sıvıyağı alıp,karıştırın.
Mayayı ilave edip,üzerine 1 tatlı kaşığı şekeri dökün ve karıştırın. 5-10 dakika mayanın kabarması için bekletin.
100 gr. yumuşak margarini, 1 yumurta akını ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip, karıştırın.
Üzerine azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.1 saat mayalandırın.
Mayalanan hamuru eşit olarak 6 bezeye ayırın.
Bezeleri açmak için; 50 gr. yumuşak margarin kullanılacak.İlk bezeyi elinize biraz yumuşak margarin alıp, büyük boy yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde elinizle açın.
İç malzemesi için;
Bir kaseye sıvıyağ döküp,içine ceviz ve zeytin ya da zeytin ezmesi ekleyip,karıştırın. ceviz ve zeytini ayrı ayrıda kullanabilirsiniz. Yada istediğiniz herhangi bir iç malzeme kullanabilirsiniz.
Açtığınız hamura bu karışımdan her yerine gelecek şekilde sürün.
İkinci bezeyide aynı şekilde yufka açın ve diğer açtığınız yufkanın üzerine kapatıp, yine iç malzeme koyun.
Rulo şeklinde sardığınız yufkayı eşit olarak 6 parçaya kesin ve elinizle biraz uzatıp, her iki ucundan ters yönlere doğru döndererek simit şekli verin yada kendi etrafında döndürün.
Kalan tüm bezelere aynı işlemleri uygulayın.
Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış tepsiye açmaları dizin. Toplam 18 adet açmamız oldu.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve yarım saat tepside mayalandırın.
175-180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.
Pişen açmalarınızı sıcacık çay ve kahvaltılık eşliğinde afiyetle yeyin.
Mayalı hamurla çalışmak zor sanıyordum ama belli bir deneyim kazanınca kolay ve zevkli olduğunu gördüm. Sizin tarif de çok lezzetli görünüyor. Deneyeceğim.
YanıtlaSilCevizi de zeytini de çok severim. Bir de poğaçada birleşmişler..:) Ne de güzel olmuştur. Ellerinize sağlık....
YanıtlaSilAçmayı pazar sabahları yemeyi çok seviyorum. Keşke bir yapan olsa da yesem :)
YanıtlaSilELalerime sağlık ben çok severim
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
YanıtlaSilZeytinli açma benim her zaman favorimdir.
Afiyetler olsun.
Sevgilerimle.
Açmalar bir harika görünüyor .Yapmayalı belki üç beş sene oldu.Ellerine sağlık.Sevgiler
YanıtlaSilellerinize sağlık,afiyet olsun
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar. Zeytinli açmayı çok severim.
YanıtlaSilkıyır kıyır sıcacık yenmezmi ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık yarın pazar kahvaltısında yapacağım ...
YanıtlaSilelinize sağlık açmanın her hali boş olanı ble güzel oluyor
YanıtlaSilEnfes görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de deneyeceğim ilk fırsatta :)
YanıtlaSilSevgiler.. ♥
bakimliginepig.blogspot.com
ellerinize sağlık zeytinli poğacalarada açmalarada bayılırım...
YanıtlaSilbu zeytinli cevizli içi denemek farz oldu artık. ellerinize sağlık. Nefis görünüyor.
YanıtlaSilellerinize sağlık çok sık yaptıklarımdan çok ta severim..
YanıtlaSilBayıldım tam kararında kabarmışlar. Şahane ellerine sağlık
YanıtlaSil