Gıda amaçlı GDO'ların ithalat başvurularının değerlendirme aşamasında olduğu bugünlerde, gıdamıza yasa dışı GDO'ların girdiğini öğrenmek endişe verici. Bu durum, GDO'ların bir kez gıda sistemine girdiğinde artık kontrolünün mümkün olmadığını gösteriyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF) 29 adet gıda üretiminde kullanılmak üzere GDO ithalatı başvurusu karar aşamasında beklerken bu olayın yaşanması, ithalata izin verilmemesini gerektiriyor. Aksi halde, gıda güvenliğimizi tamamen kaybedecek ve ne yediğimizi içtiğimizi bilemeyeceğiz. Bu aşamada Bakanlığa düşen, acilen TGDF'nin gıda amaçlı GDO başvurularını geri çekmesini sağlaması.
Yasa dışı olarak GDO'lu mamül üreten Saray Bisküvi ve Gıda Sanayi'nin üyesi olduğu şekerli mamül sanayicileri derneği aynı zamanda gıda amaçlı 29 GDO ithalatı için başvuru yapan TGDF'nin bir bileşeni. TGDF'nin acilen, ismini ve üyesi olan markaların da itibarını korumak adına, Bakanlığa yaptığı GDO başvurularını geri çekmesi gerekiyor.
GDO tehlikesini durdurmak için lütfen internet eylemini Facebook veTwitter'da bir kez daha paylaş.
Sevgiler,
Tarık Nejat Dinç
Greenpeace Akdeniz
Tarım ve GDO Kampanyası Sorumlusu
Fındık yerine GDO'lu soya kullanan firmalar
- Saray Bisküvi ve Gıda firması tarafından üretilen "Eldenele" kakaolu fındık ezmesi
- Torku Frema markalı kakaolu sütlü fındık kreması
- MND firması tarafından üretilen "Loman Nedim Kakaolu Fındık Krema"
- Oben Çikolata firması tarafından üretilen "Seomilky" kakaolu fındık kreması
GDO Nedir?
GDO, yani Genetiği değiştirilmiş organizma, bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle laboratuar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. GDO, dünyamız ve canlılar üzerinde yapılan tehlikeli bir deneydir.
GDO'lar genellikle bir canlı türünün doğal hayatta sahip olmadığı bir özelliğin bir başka canlıdan gen aracılığıyla aktarılmasıyla elde edilir. Örneğin mısıra zehir salgılayan bir bakteriden gen transfer edilerek mısırın böcek öldüren zehir üretmesi sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazarmısınız...tşk