kızı olanlar aşure yaparmış ...
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- yarım su bardağı nohut
- yarım su bardağı kurufasulye
- yarım su bardağı pirinç
- yarım su bardağı kuru üzüm
- 10-15 adet kuru kayısı
- 1 su bardağı fındık
- 7-8 adet kuru incir
- 1 adet portakalın kabuğu rendesi
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
- tarçın ve nar
YAPILIŞI;
- Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
- Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
- Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkayın. Kayısıları ve incirleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
- Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi,pirinç ve buğdayı aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.( aşure piştikten 1 saat kadar sonra koyulaşır.sulu isteyenler ona göre fazla su koyabilirler.)sonra kuru meyvaları ve portakal kabuğu rendesini fındığı ilave ediyoruz.
- Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.10-15 dakika kadar daha kaynatın.
- Altını kapatın.
- Tarçın ve cevizi teflon tavada biraz kavurup servis tabaklarına konulan aşurenin üzerine serpin. (Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır )ve bolca nar taneleri....
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazarmısınız...tşk