14 Eylül 2020

AŞURE

 Evinizin, mutfağınızın ve sofralarınızın bereketi bol olsun. Aşure getirenleriniz de hiç eksik olmasın.   


(200 ml’lik klasik su bardağı ile)


▪️1,5 su bardağı aşurelik buğday

▪️1/2 su bardağı pirinç 

▪️1/2 çay kaşığı tuz

▪️5 litre kadar su

▪️1 çubuk tarçın

▪️2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (veya incecik doğranmış portakal kabuğu şekerlemesi)

▪️1 su bardağı haşlanmış nohut

▪️1 su bardağı haşlanmış fasulye

▪️1 su bardağı tuzsuz, kabuksuz fındık

▪️Kuru üzüm (göz kararı veya 1 su bardağına yakın)

▪️Kuru kayısı (göz kararı veya 15 adet kadar)

▪️Kuru incir (göz kararı veya 15 adet kadar)

▪️700 gr (4 su bardağı) şeker (iyice tatlı sevenler 1 kiloya kadar arttırabilir)

▪️Süslemek için; nar taneleri, toz fıstık, ceviz, fındık, kuru incir, hindistan cevizi  


✔️Fasulye ve nohutu bir gece önceden yıkayıp ayrı ayrı suda bekletelim ve ertesi gün ayrı ayrı hafif dişe gelir yumuşaklıkta olacak şekilde bol suda haşlayalım. Nohutları aşureye eklemeden önce zarlarını ayıralım. 


✔️Yine bir gece önceden buğdayı suyu berraklaşıncaya kadar  4-5 kez soğuk suyla yıkayalım ve en az 6 litre hacimli bir tencereye koyup üzerini 4 parmak geçecek kadar suyla dolduralım ve ateşe koyup kaynatalım. Ortalama 5-10 dk kadar kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alalım ve kapağı kapalı olarak sabaha kadar (ortalama 8 saat) bekletelim. 


✔️Sabah tencereyi açtığımızda buğdaylar suyunu çekmiş ve güzelce kabarmış olacak. Yarım bardak pirinci kısaca sudan geçirip ekleyelim. Yarım çay kaşığı tuz ve bir adet çubuk tarçını da ekleyip üzerine tencereyi neredeyse dolduracak kadar su ekleyelim ve kaynatalım. Taşmaması için kapağı yarı aralık olmalı ve sık sık karıştırılmalıdır. Bir taraftan da çaydanlıkta kaynar suyumuz tıngırdayadursun, ilave etmek için lazım olacak. 


✔️Buğdaylar iyice yumuşayıp özdeşleşmeye başlayınca fasulye ve nohutu ilave edelim. Kurutulmuş portakal kabuğu (veya ufacık doğranmış portakal kabuğu şekerlemesi) kullanıyorsak bunu şimdi ekleyebiliriz - taze portakal kabuğu rendesi kullanıyorsak pişme süresinin sonunda ekleyelim. Nohut ve fasulyeyi ekledikten sonra karıştırarak bir saat kadar pişirmeye devam edelim. Suyu azaldıkça çaydanlıktan ekleyelim. 


✔️Diğer taraftan kayısıları kısaca sudan geçirip minik minik doğrayalım ve üzümlerle birlikte ekleyelim. Fındıkları da kabaca doğrayıp (veya dilerseniz bütün olarak) ilave edelim. 5-10 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra nihayet şekeri de ekleyelim. Şekeri ekleyince aşurenin kaynaması geçici olarak duracaktır. Bu noktadan itibaren sürekli karıştıralım ve yeniden kaynayana kadar ağır ağır pişirmeye devam edelim. 


✔️Gerekirse ufak bir kaseye yarım kepçe döküp birkaç dakika ılınmasını bekleyip kıvamını test edelim. İşte aşurenin en kritik noktası da bu zaten! İlk sıcağıyla, olması gerekenden çok daha sulu ve cıvık görünecektir.  Oysa aşure soğudukça ve bekledikçe kıvam alacak ve gittikçe sizi şaşırtacak derecede koyulaşacaktır. En iyisi, servisten önce bir gece bekletip nasıl kıvam aldığını görmektir. Ama tabii ki aşçı payı olarak ufak bir kaseye bir-iki kaşık doldurup hafif ılındıktan sonra ilk tadımını yapmanın da keyfi bir başka oluyor.  Bu arada çubuk tarçını da içinden almayı unutmayalım!  


Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarmısınız...tşk